top of page
Naomi Hoogenboom

De taboes rond seksualiteit en eetstoornissen: Waarom praten we hier niet over?

Laten we eerlijk zijn: eetstoornissen zijn al moeilijk genoeg om over te praten, en als het dan ook nog eens over seksualiteit en intimiteit gaat, lopen we al helemaal vast. Maar laten we dit ongemakkelijke onderwerp niet uit de weg gaan. Want weet je wat? Als jij je vast voelt zitten op het gebied van seksualiteit door je eetstoornis, ben je niet alleen. En het is tijd dat we dit taboe doorbreken.


De link tussen eetstoornissen en seksualiteit

Veel mensen weten niet dat een eetstoornis niet alleen invloed heeft op je relatie met eten, maar ook op je relatie met je lichaam en uiteindelijk met anderen. Het beeld dat je van jezelf hebt, je lichaam, kan volledig uit balans raken. En hoe kun je je sexy voelen als je lichaam een slagveld is geworden van strijd en controle?


Het antwoord: heel moeilijk.


Misschien herken je jezelf in het volgende: je hebt geen zin in seks, of je voelt je ongemakkelijk in intieme situaties. Het kan zijn dat je eetstoornis ervoor zorgt dat je de controle over je lichaam zo strak hebt aangetrokken, dat je de controle ook niet los kunt laten als het gaat om aanraking of nabijheid.


Schaamte, controle en de angst voor intimiteit

Er is een diepgewortelde angst voor controleverlies, iets wat vaak speelt bij mensen met eetstoornissen. Intimiteit gaat juist over loslaten en je kwetsbaar opstellen, en dat kan doodeng zijn. De schaamte over je lichaam of het idee dat je niet aantrekkelijk genoeg bent, werkt als een muur tussen jou en je partner, of zelfs tussen jou en jezelf.


Hier komt de humor even om de hoek kijken, want laten we eerlijk zijn: er is niets minder sexy dan constant nadenken of je buik er in die positie 'oké' uitziet, toch? Het is alsof je tijdens een romantisch diner alleen maar aan de koolhydraten in je bord kunt denken. "Moet ik dit echt eten? Zal ik hierdoor aankomen?" En hetzelfde gebeurt in de slaapkamer.


Waarom praten we hier niet over?

Omdat het ongemakkelijk is. Seksualiteit is al beladen, en in combinatie met een eetstoornis wordt het een onderwerp waar we vaak liever omheen dansen. Maar weet je wat? Door er niet over te praten, wordt het alleen maar zwaarder.


Seksualiteit en intimiteit zijn normaal en gezond, en ze horen bij het leven. Maar als je worstelt met een eetstoornis, kan dit gebied van je leven flink in de knel komen. En dat is niet iets om je voor te schamen.


Hoe kun je hiermee omgaan?


Het belangrijkste is: wees lief voor jezelf. Je lichaam is door een hoop gegaan en het is oké als je tijd nodig hebt om je weer comfortabel te voelen in je eigen vel. Praat erover met iemand die je vertrouwt, of dat nu je partner is, een vriend(in) of een therapeut.


Misschien helpt het om stap voor stap je relatie met intimiteit weer op te bouwen. Begin klein, zonder druk, en probeer te ontdekken wat voor jou prettig voelt. Het is een proces, en je hoeft niets te forceren.


En laten we niet vergeten dat humor een geweldige manier is om spanning te verminderen. Lachen kan wonderen doen in situaties waarin je je ongemakkelijk voelt. Soms is een beetje zelfspot precies wat je nodig hebt om door de schaamte heen te breken.


Seksualiteit en eetstoornissen zijn niet de meest besproken onderwerpen, maar dat betekent niet dat ze niet belangrijk zijn. Als jij je hierin herkent, weet dan dat je niet de enige bent en dat er niets is om je voor te schamen. Het is oké om je onzeker te voelen, en het is ook oké om hier hulp bij te zoeken. Het belangrijkste is dat je een manier vindt om je weer comfortabel te voelen in je eigen lichaam – op jouw tempo.


Het leven gaat niet alleen om controle. Het gaat ook om loslaten en genieten. En ja, dat geldt ook voor seks!

1 weergave

Comments


bottom of page